REFERENTIES

Kruithuis Delft (2018)

Het Kruithuis aan de Delftse Schie is een voormalig opslagpand voor buskruit. Tegenwoordig doet het dienst als onderkomen voor de scoutingregio Delfland. Het Kruithuis werd in 1660 ver buiten de stadsmuren van de stad Delft gebouwd na de Delftse donderslag, de ramp met het oude kruithuis in 1654. Het is gebouwd naar een ontwerp van Pieter Post en bestaat uit een poortgebouw met het wachthuis Kortegaard, verbasterd vanuit de Franse naam ‘Corps de Garde’ en een pak- en kuiphuis, waar het buskruit werd gewogen en verpakt. De twee kruittorens staan in het midden van de vijver. Het complex is ommuurd en van een slotgracht voorzien. De beide toegangen tot de torens zijn voorzien van een tweetal dubbele deuren. De binnenste deuren zijn bedekt met koperen platen. Al het hang-en-sluitwerk is van koper om vonkvorming tegen te gaan. In de torens kon 400.000 pond kruit opgeslagen worden. De beide torens en het pak- en kuiphuis hebben een gemetseld gewelf en hebben aanzienlijk dikkere muren dan het gewelf zelf. Bij een eventuele ontploffing zou het dak de lucht in gaan en de muren blijven staan, waardoor er aan de omgeving veel minder schade zou worden aangericht. Aan de voorkant is een grote stenen brug, zodat het mogelijk is met een vaartuig het complex vanaf de Schie in te varen. Het poortgebouw is versierd met een fors wapen van de Staten Generaal. In de opkamer boven in het poortgebouw is een houten schouw aanwezig met daarboven eveneens in hout, het wapen van de Staten-Generaal. Het complex werd gebouwd in de stijl van het Hollands classicisme en is nog steeds in zeer goede staat.

Lumen Solutions heeft zorg gedragen voor het lichtplan voor de gevelmuur kolommen, het poortgebouw en het schitterde 17e -eeuws wapenschild aan de voorzijde van het terrein. De gehele licht installatie wordt geschakeld via een automatisch sunclock-regeling. Deze regeling kijkt wanneer naar de zon opkomst & ondergang en past de schakelingen automatisch aan gedurende de verschillende jaar getijden. De eindgebruiker hoeft dus nergens zelf iets te veranderen.


Meer referenties Architectural